Reologisk forskning hos CBI Betonginstitutet – med Oleinitec som leverantör!

CBI Betonginstitutet ingår i SP koncernen och har därmed höga krav på att leverera mätnoggrannhet och kompetens till samarbetspartners inom industri samt att erbjuda en attraktiv forskarmiljö. CBI har arbetat med reologi i flera decennier och Oleinitec har haft nöjet att leverera två generationer reometrar till CBI, den senaste Thermo HAAKE MARS III.
Betong är världens mest använda material och det pågår forskning internationellt för att optimera cement, fillermängder och att utveckla stabilitetsegenskaper för mikrobruk. Stabilitets egenskaper är viktiga kriterier hos självkompakterande betong.

Marija GolubevaMarija Golubeva, Forskarassistent och Lab. Ansvarig i materialgruppen visar nya MARS III med mätsystem för partiklar mindre än 2 mm. CBI satsar på utveckling och behöver både instrumentkapacitet och spetsteknik för ny forskning speciellt inom området resurssnål betong.
Marija Golubeva: ”Vårt huvudsakliga material är mikrobruk d.v.s. cement, vatten, filler och tillsatsmedel. Syftet med våra reologiska mätningar är att undersöka flytegenskaper och gjutegenskaper. Med våra tidigare reometrar kunde vi mäta på bruk innehållande partiklar upp till 125 µm. Med vår nya reometer, och tillhörande specialmätcell, kan vi mäta på bruk upp till 2 mm”.
 ”Oleinitec är trevliga och visar ett genuint intresse. Vi känner oss väl omhändertagna, jag känner mig välkommen att fråga om råd och får alltid snabba svar”.